Dragoș Ciupercescu a cerut magistraților Curții de Apel București să-i șteargă din cazier condamnarea pentru infracțiunea de terorism, pe care a primit-o după ce a detonat o grenadă în fața Liceului ”Jean Monnet”, din București. După arestare, anchetatorii au descoperit că bărbatul avea și o listă cu numele unor polițiști pe care plănuia să-i asasineze.
Era iarna lui 2002, când, după lăsarea întunericului, o grenadă defensivă a explodat pe trotuarul din fața Liceului ”Jean Monnet”. Explozia a rănit cinci elevi, iar polițiștii bucureșteni au sunat mobilizarea generală, mai ales că acolo învățau și băieții lui Adrian Năstase, aflat la acel moment în funcția de premier.
Bărbatul nu era de găsit, iar câteva luni mai târziu a început să șantajeze autoritățile cu detonarea unei noi grenade, într-o zonă foarte circulată.
Dragoș Ciupercescu voia bani, motiv pentru care a sunat de mai multe ori, pentru negocieri. Cu această ocazie a fost prins, iar grenada respectivă a fost găsită la marginea Parcului Cișmigiu. Discuțiile la telefon cu autoritățile au condus și la localizarea și prinderea lui.
Bărbatul era un fost cadru militar concediat pentru acte de indisciplină. În perioada în care era militar, Ciupercescu a luat acasă mai multe grenade defensive, pe care le-a ascuns într-un cavou. Pentru a limita, totuși, numărul victimelor, Ciupercescu desfăcuse grenada pe care a aruncat-o în fața liceului și scosese o parte din pulbere, ca să-i reducă efectul omorâtor.
Pe parcursul anchetei, fostul militar a spus că era supărat pe guvernanți, care nu i-ar fi soluționat o petiție, iar din acest motiv, spera să-i omoare pe copiii lui Adrian Năstase. Totodată, acesta ar fi avut și o lista cu polițiștii despre care aflase din presă că s-au implicat în anchetă și pe care a recunoscut că plănuia să-i omoare.
Ciupercescu a fost eliberat condiționat la data de 15 decembrie 2016, iar în septembrie 2021, a făcut prima cerere de reabilitare. Atunci, instanța Curții de Apel București i-a respins cererea, pe motiv că a venit prea devreme, în condițiile în care, în cazul lui, reabilitarea se putea face după cel puțin șapte ani de la data liberării. În consecință, Dragoș Ciupercescu a fost anunțat că poate reveni cu o nouă cerere după data de 14 decembrie 2023.
La sfârșitul lunii martie 2024, fostul deținut a depus o nouă solicitare de reabilitare la Tribunalul București, însă instanța nu s-a putut pronunța, în condițiile în care decizia de condamnare fusese emisă de Curtea de Apel București.
În consecință, o lună mai târziu dosarul a fost mutat pe rolul instanței superioare, unde Ciupercescu va avea termen la jumătatea lunii octombrie.
CITEȘTE ȘI: